“Manje je više” – reči su čuvenog arhitekte Mis van de Roe, koji je svoju karijeru izgradio na jednostavnosti linijskog poteza i naglašavanju konstruktivnih elemenata kao sastavnog dela arhitektonske forme. Upravo njegov arhitektonski stil naglašavao je da jednostavnost  dovodi do dobrog dizajna.

Izazovi u arhitekturi su sve veći napretkom novih tehnologija izrade materijala. Današnji brz rast populacije diktira i povećanje stambenog prostora, a to se postiže odlaskom u visinu, stoga vidimo sve veći broj višespratnica koje ostvaruju nove vizure u panorami urbanog ambijenta kao i vizure ka budućnosti arhitekture.

Formati i standardi više nisu strogo definisani u arhitekturi. Danas se sve češće možemo sresti sa ugradnjom velikih formata u male prostore dok velike otvorene prostore rešavamo minimalističkim dizajnom gde dobijamo veći osećaj slobode i fluentnosti prostora. Veliki formati omogućavaju da mali prostori ožive kroz obogaćenje svoje funkcije dok veliki prostor gubi na težini i stiče se osećaj lakoće.

Jedan primer velikog formata jesu upravo keramičke pločice koje danas dostižu dimenziju i do 320x160cm. Pločica ovog formata može se koristiti kao akcenat u prostoru ili u izradi nameštaja velikih formata. Različite teksture i završne obrade dodatno obogaćuju prostor i čine da takav jedan prostor ostavlja utisak jači od bilo kakvih reči.

Pločice ovog formata, u našem regionu možete pronaći u salonu keramike PAN BAU-MAX.

dipl.inž.arh. Nataša Mladenović


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *